čt21112019

Poslední aktualizace31.10.2019 (06:56)

Back Jste zde: Úvod Měřidla Teploměry

Teploměry

Jedním z důležitých způsobů bezpečné úchovy potravin je jejich uložení v chladničce. Nízká teplota pomáhá udržovat potraviny v čerstvém stavu a zpomaluje růst většiny mikroorganismů, aniž by negativně ovlivňovala charakter a kvalitu potraviny.

 

 

Chladničkový k.

Číslo: 5103

Rozměr: Ø 52 mm

teploměr chladničkový kulatý

 

Mrazničkový
Číslo: 5102
Rozměr: 210 x 20 mm

                 

Chladničkový
Číslo: 5101
Rozměr: 150 x 24 mm

teploměr chladničkový

  

Zavařovací mini
Číslo: 9302
Rozměr: 260 x 8 mm

     

 

 

 

 

Správné uchovávání potravin v chladničce

Jedním z důležitých způsobů bezpečné úchovy potravin je jejich uložení v chladničce. Nízká teplota pomáhá udržovat potraviny v čerstvém stavu a zpomaluje růst většiny mikroorganismů, aniž by negativně ovlivňovala charakter a kvalitu potraviny.

 

Teplota v chladničce má být ve střední polici 5°C. Teplota okolí chladničky však není konstantní. Jestliže se tyto teplotní rozdíly využijí, je možno zajistit optimální skladovací teplotu pro většinu potravin.

 

Nejnižší teplota (+2 °C) uvnitř chladničky je v nejnižší polici nad zásuvkou pro ukládání zeleniny. Sem se má ukládat čerstvé maso a ryby. Jejich umístění v nejspodnější polici je rovněž výhodné i toho důvodu, že šťáva z masa nemůže odkapávat na jiné potraviny.

 

Ve střední polici (4-5 °C) a ve vrchní (8 °C) se mají skladovat vajíčka, mléčné výrobky, sendviče, zbytky hotových pokrmů, moučníky a potraviny s označením "po otevření uchovejte v chladu". Zásuvka na dně chladničky (do 10 °C) je vhodná pro uložení zeleniny a ovoce, neboť při nižších teplotách může dojít k poškození, především ovoce. Poličky umístěné ve dveřích jsou nejteplejším místem chladničky (10-15 °C) a jsou určené pro produkty, které vyžadují jen velmi mírné chlazení, tedy především pro nápoje, hořčici, máslo a další produkty.

 

Chladnička se nemá přeplňovat. Jestliže mezi jednotlivými produkty nezůstávají volné mezery, vzduch nemůže volně cirkulovat, což se negativně projevuje na teplotních rozdílech a přestupu tepla. Jestliže se v chladničce tvoří a hromadí led, podstatně se snižuje její účinnost a zároveň se zmenšuje objem skladovacího prostoru. Proto má být led v pravidelných intervalech odstraňován, nejlépe teplou vodou s octem, čímž se zároveň odstraní pachy.

 

Je nutné vědět, že některé produkty nemusí být chlazeny, neboť mohou ztrácet svoji kvalitu; to se týká např. exotického ovoce, rajčat, luskových fazolí, okurek a dalších. Chléb uložený v chladničce stárne rychleji než mimo. Ovoce a zelenina, které ještě musí dozrát, mají být uloženy při pokojové teplotě.

 

V létě má být teplota v chladničce nastavena na nižší hodnotu než v zimě. Dveře chladničky musí být vždy dobře zavřené. Mají se otvírat jen podle potřeby a na co nejkratší dobu.

 

Pro zabránění ztrát vlhkosti, chuti a vůně mají být potraviny zabaleny, nebo zakryty. Zbytky pokrmů je vhodné ukládat do čistých plochých nádob s víky. Do chladničky se nemají vkládat teplé potraviny ve větším množství, neboť jinak se zvýší teplota v celém vnitřním prostoru. Lépe je tyto potraviny nejprve ochladit při pokojové teplotě a teprve potom je dát do chladničky (je však nutné si pamatovat, že všechny zbytky vařených pokrmů se mají uložit v chladničce nejpozději dvě hodiny po podávání).

 

Vhodné je důsledné využívání metody FIFO (First-In-First-Out). Nakoupené produkty se mají ukládat za produkty, které již v chladničce jsou uloženy. Lze tak docílit toho, že potraviny jsou spotřebovány před uplynutím jejich vyznačené trvanlivosti a jen velmi málo potravin je pak nutné vyhodit vzhledem k prošlé záruční lhůtě.

 

I při skladování potravin v chladničce mohou být spotřebovány v průběhu doby, která je uvedena na obalu. Pokud není zcela jasno, jak dlouho je potravina v chladničce, nebo se vyskytují jiné pochybnosti, je lépe takovou potravinu zlikvidovat. Velkou pomocí je chladničkový teploměr, neboť tak lze snadno zjistit, zda je v chladničce vždy správná teplota.

 

 

Kontakt
Schneider CZ
Střední Cesta 19
326 00 Plzeň
Czech Republic
Sídlo společnosti najdete zde.
tel.: +420 377 443 483
fax: +420 377 443 483
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Schneider CZ - provozovna Daimlerova
Daimlerova 7
301 00 Plzeň
Naši provozovnu najdete zde.